Itt néhány olyan leves receptjét találhatod meg,amelyekkel találkozhatsz az Amerikai Pizzéria napi ajánlatában.
1. Bajor gombócleves
Hozzávalók 10 adagra
Darált sertéshús 0.5 kg.
Kockázott bacon 0.25 kg.
Vegyes zöldség 0.25 kg
Előre elkészített daragaluska 10 adag
Tejföl 0,4 l.
Zsemle 3 db.
Fűszerek:tárkony,őrölt bors,fehér borecet
Elkészítés :
Készíts a darált húsból és zsemléből enyhe fűszerezésű apró húsgombócokat. Pirítsd le a szalonnakockákat add hozzá a zöldséget,majd húzd fel alaplével vagy vízzel, és dobj bele egy-két leveskockát. Főzd bele a húsgombócokat és a daragaluskát. Amikor megfőtt,vékony tejfölös habarást adj hozzá,majd mielőtt felforrna,húzd le és ízesítsd fehér borecettel és morzsolj bele tárkonyt. Tálaláskor tejföllel locsold és tárkonnyal szórd.
Követelmények:
A kész leves állaga krémlevesnél hígabb, színe pasztell zöldes-sárga,illata tárkonyos,íze enyhén savanykás,enyhén füstölt legyen.
2. Erdei gombás raguleves
Hozzávalók10 adagra
1 kg filézett pulykacomb vagy sertéslapocka
Kevés olaj
Egy doboz szárított erdei gomba
0.2 kg csiperke
Két nagy fej vöröshagyma
6 db tojás
0.4 l. tejföl
0.2 kg liszt
Fűszerek:fűszerpaprika,fokhagyma, őrölt bors,só, vegeta
Elkészítés:
A húst kockázd raguméretűre ,a finomra vágott hagymát kevés olajon pirítsd üvegesre ,a tűzről lehúzva zúzott fokhagymát és fűszerpaprikát keverj hozzá. Tedd hozzá a megmosott húst,sózd,és lassú főzéssel pirítsd vissza zsírjára. Add hozzá a csiperkegombát és húzd fel alaplével. Add hozzá a már egy órával előbb beáztatott szárított gombakeveréket,majd főzd tovább. Készre főzés előtt 2 tojásból készült eresztéket (csurgatott tészta) adj hozzá,majd szórj bele négy db. kockára vágott főtt tojást. Végül a tejföllel vékonyan habard be,enyhén forrald. Tálaláskor locsold tejföllel,némi paprikás színnel és szórd meg petrezselyemmel.
Követelmények:
A kész leves állaga sürített leves jellegű,színe krémes pasztell piros,illata intenzíven gombás,íze tejfölös- paprikás gombás zamatú legyen.
3. Cibereleves füstölt csülökkel
Hozzávalók 10 adagra
Egy szép hátsó füstölt csülök
2 fej hagyma
Egy szál sárgarépa
Némi olaj
0.4 liter főzőtejszín
Egy csapott kanál cibere por
(ennek hiányában sav.káposztalé vagy némi citromsav)
1-2 tojás
Némi liszt
némi vaj
Fűszerek:bors,csombormenta vagy tárkony,
Elkészítés:
A füstölt csülköt főzd jó puhára,a túl zsíros és mócsingos részeket távolítsd el és vágd apró kockákra. A finomra vágott hagymát dinszteld meg a hozzáreszelt sárgarépával,add hozzá a csülköt,forgasd át,ereszd fel alaplével (leveskockából is csinálhatod), főzd össze ,szórd bele a fűszereket,és add hozzá a ciberét. Készíts egy-két tojásból vajas galuskát és szaggasd bele. Keverj hozzá tejszínes habarást,forrald óvatosan. Tálaláskor tejföllel és zöld fűszerrel díszítsd.Adhatsz hozzá külön reszelt tormát.
Követelmények:
A levesnek enyhén sűrűnek,a sárgarépától pasztell krémes sárgának,intenzív füstült illatúnak,mérsékelten savanykás ízűnek kell lenni.
4. Szoljanka húsgombóccal:
Hozzávalók:10 adagra
1 kg darált sertéshús
1 kis fej hagyma
0.15 kg rizs
2-3 tojás
kevés olaj
1 kg savanyú káposzta
0.15 kg csemegeuborka
0.1 kg húsos szalonna
fűszerek: bors,kapor majoránna,vegeta
10 db burgonya
Elkészítés:
A húsos szalonnát csíkozd fel,majd pirítsd le kevés olajon. Add hozzá a kellően előkészített savanyú káposztát. ( szükség szerint kiáztatni,összevágni) Főzd félpuhára,majd add hozzá a közben elkészített rizses húsgombócokat. Főzz bele egy csokor kaprot és csombormentát is,ha van. Mikor már majdnem elkészült,keverd bele a csíkokra vágott csemegeuborkát is,forrald kicsit tovább,és kész. Tálaláskor tejföllel és kaporral díszítheted,adj hozzá külön tányérkán egy kettőbe vágott főtt krumplit,és azt is szórd meg jól kaporral
Állaga híg, sürítés nélküli, színe olívazöld, illata a savanyú káposzta és a kapor kombinációja,íze a savanyú alapanyagok és fűszerek harmóniája.
5. Palócleves
Hozzávalók 10 adagra:
1 kg. lapocka vagy pulykacomb (eredetileg ürü)
1 nagy fej vörös hagyma
Némi olaj
Némi fokhagyma
Kevés piorospaprika
Kevés só és vegeta
Pár szem kömény
Egy nagy csomag vágott zöldbab
Fél kiló burgonya
Fél liter tejföl
2-3 evőkanál liszt
Elkészítés:
A kiválasztott,gulyásméretűre összevágott húsból készíts jó pörköltet. Mielőtt a hús megpuhulna,add hozzá a kis kockákra darabolt krumplit,majd amikor az félig megfőtt,add hozzá a zöldbabot. Készre főzés után sürítsd be óvatosan tejfölös habarással. Tálaláskor tejföllel,tárkonnyal lehet díszíteni. Aki savanyúan szereti,tehet bele fehér borecetet.
Követelmények.
A magyar konyha e jellegzetes remekét a paprikás-tejfölös íz és színhatás jellemzi,kiegészítve a zöldbab harsány zöldjével és jellegzetes ízével. Ne sürítsd túl, de ne legyen híg sem!
6. Ír gulyás (Irish Stew)
Az Irish Stew eredetileg ürühússal készül, de helyettesíthetjük pulykacombbal vagy sertéslapockával, stb.
Hozzávalók 10 adagra:
KIválasztott húsféle 1 kg.
Vegyes zöldség 0.5 kg.
Kelkáposzta 1 nagyobb fej
Kis olaj, fűszerek
Elkészítés:
A húst vágd guyásméretűre (ragunál nagyobb, pörköltnél kissebb) olajon köménnyel és fokhagymával pirítsd vissza zsírjára, majd húzd fel alaplével (húsleves kockából is csinálhatod) Mikor a hús közel puha, add hozzá a batonokra (hasábokra) vágott vegyes zöldséget - sárgarépát, petrezselyem gyökeret, izlés szerint zellert, karalábét. Amikor már majdnem teljesen megfőtt, add hozzá a cikkekre vágott kelkáposztát. Csak rövid ideig főzd! Kis borssal, majorannával ízesítheted. Készíthetsz fűszerzacskót is, amibe tehetsz egész borsot, koriandert, szekfűborsot, borókát.
Követelmények:
Az Irish Stew sürítetlen, átlátszó leves, melynek íze és illata meglepően harmónikusan ötvözi az egyszerű nyersanyagok és a fűszerek aromáit. Az uralkodó ízhatást a kelkáposzta adja meg. Színét az átlátszóan tiszta levesben lévő változatos zöldségek határozzák meg.
7.Tárkonyos tojásleves
Hozzávalók 10 adagra:
10 db tojás
0,5 kg burgonya
Kevés vaj
Némi liszt
0,5 l. tejföl
aprított tárkony
tárkonyecet
Elkészítés:
Készíts világos vajas rántást, már most dobj bele vágott vagy morzsolt tárkonyt. Húzd fel jól alaplével, hogy ne legyen túl sűrű. Tedd bele az apró kockákra vágott krumplit, főzd majdnem puhára. Ekkor add hozzá a tárkonyecetet, majd lassú forrás közben engedd bele az egész tojásokat. Lassan főzd tovább, majd óvatosan keverj bele tejfölös habarást. Tálaláskor tejföllel locsold, tárkonnyal szórd!